La FEMECV participa en Jornades sobre la Massificació en els Espais Naturals.

La FEMECV participa en Jornades sobre la Massificació en els Espais Naturals.

El 21 d'octubre va tindre lloc a Yátova aquesta jornada organitzada per l'Ajuntament, a la qual vam ser convidats juntament amb altres ponents (Ajuntament de Bugarra i Bicorb, Universitat de València - Geografia i Desenvolupament Rural, experts de turisme de naturalesa i el Seprona de la Guàrdia Civil).
1
Equip de comunicació

 

L'Alcalde d'Yàtova (municipi amb el qual la FEMECV té conveni de col·laboració), va explicar la necessitat d'aquesta jornada pel fet que aquest estiu s'han produït en el seu municipi (en concret en la Cascada de las Palomas i riu Juanes) i en altres municipis d'interior actes de vandalisme i una presència massiva de persones que han vingut a aquests paratges naturals, generant problemes de convivència, sorolls, seguretat amb els vehicles mal aparcats, fems, etc.. L'ajuntament va fer una inversió de millora en la zona d'acampada i àrea recreativa i aquest estiu s'ha vist desbordat no sols per la calor i ganes d'anar la gent a banyar-se sinó perquè ha aparegut Yátova en les xarxes socials tant de mitjans oficials com de YouTube creant un efecte anomenada a aquestes zones, que no han pogut acollir tanta allau de gent, que no ha complit en la seua majoria les normes contingents i convivència necessària en un paratge natural protegit.


El president de la FEMECV, Carlos Ferris va explicar el seu punt de vista i va recordar que els clubs de muntanya i els federats porten temps sense utilitzar aquestes zones d'acampada públiques d'ajuntaments i de la Conselleria de Medi Ambient, perquè en la seua gran majoria han sigut ocupats per grups que no van realment a fer excursions a peu sinó a passar un cap de setmana de festa, generant problemes de convivència amb altres grups que si volen gaudir de la naturalesa fent algun esport. De fet va criticar la reducció de zones d'acampada per a grups i associacions (centres educatius, clubs de muntanya, scouts, etc..) que cada vegada tenen menys zones habilitades per a aquests grups, i els obliga o bé a recórrer a instal·lacions privades (càmpings, cases rurals, albergs..) o a eixir fora de la CV per a poder fer aquestes activitats en la naturalesa sense haver de compartir zona amb grups que realment busquen un espai a la muntanya gratis i que els servisca només per a festa i oci.


També, el president de la FEMECV va comentar que algunes experiències de control de persones i cotxes i de cobrar una quota per a zones molt massificades s'han posat en pràctica en parcs de muntanya a Espanya com Ordesa, Benasque, Rio Mundo, Beceite, etc. i estan sent efectives, i que també en la CV alguns ajuntaments com Montanejos, Navajas, Chulilla, Anna i altres d'interior s'han vist obligats a establir contingents i cobrar per accedir a aquests paratges per a evitar les massificacions i un impacte ambiental sobre el paratge i un problema de convivència i seguretat de les persones. I que algunes solucions que s'estan posant en marxa en parcs és limitar l'accés de cotxes a determinats paratges massificats, posant un control de pas a aquests vehicles de motor amb un contingent, i deixant que es puga arribar caminant o amb bici a aquests paratges de valor ecològic sensibles a les massificacions.


D'altra banda, en la Jornada va haver-hi intervencions interessants com la del professor Jorge Hermosilla de la Universitat de València - Càtedra Avant de Desenvolupament Rural on es va fer un diagnòstic de la biodiversitat de la CV i de les accions que s'han de realitzar per a protegir i promocionar de manera sostenible aquests ENP, que passen també per patrimonialitzar el paisatge i posar en valor a nivell ambiental, econòmic, social i cultural aquests paisatges amb criteris de sostenibilitat. Hermosilla va defensar un decàleg del turisme sostenible que ha de ser tingut en compte per tots els actors implicats aposten pel turisme d'interior.


Va intervindre la presidenta de la Mancomunitat Canal de Navarrés, que va comentar la greu situació que han tingut aquest estiu en els gorgs i barrancs de Bicorb amb gran afluència de persones i cotxes, generant problemes de seguretat, fems i de convivència. En la mateixa línia, la regidora de l'ajuntament de Bugarra va apuntar que els ha passat el mateix aquest estiu en el va riure Túria i que no disposen mitjans econòmics i humans per a atendre a tota la gent i que hi haja convivència i sota impacte ambiental. Tots dos ajuntaments van dir que aposten pel turisme, però no a qualsevol preu i que s'estan plantejant canviar el model d'acolliment als visitants ja que està generant problemes fins i tot de percepció negativa per part dels seus veïns.


Agustí Hernández, autor de diversos llibres, entre ells “Pobles Abandonats de la CV”, va expressar que aquesta massificació es produeix en alguns municipis concrets de la CV i que hi ha uns altres que per sort no tenen eixe problema de massificació i que la influència i proximitat de les àrees metropolitanes de València i Elx-Alacant genera major problema en els paratges pròxims
Finalment, el Seprona de la Guàrdia Civil va explicar quines són les actuacions que realitza quan anomenen els ajuntaments o veïns quan hi ha un problema ambiental o de seguretat ciutadana, i que intenten atendre a totes les peticions, però tenen pocs recursos humans en cada província. Es parle de vandalisme, del règim sancionador, de tema control aforaments de cotxes i de control de qualitat de les aigües.


Els assistents a la jornada, veïns de la comarca de la Hoya de Buñol, van deixar clar que s'ha de treballar més per la sensibilització ambiental i que des dels ajuntaments s'han de posar límit a aquestes situacions que degraden els seus paratges naturals i generen pocs ingressos a la població. Es va parlar d'un model de turisme més sostenible, segur i de qualitat, i que s'haurien de fer més jornades com aquestes ja que el problema sembla comú en molts municipis d'interior de la CV que tenen paratges naturals i espais protegits.


El president de la FEMECV que agrupa 22.000 federats i 500 Clubs en la CV va agrair a l'alcalde de Yátova que els haja convidat i va proposar que entre tots aconseguim que la Cova de las Palomas i el Riu Juanes siga un lloc que aculla a grups i associacions que volen gaudir de la naturalesa de manera sana i fent esports, com a clubs de muntanya, col·legis i Scouts entre altres grups organitzats. També que la xarxa de senderes homologades de la CV ajuda a regular els fluxos de persones que no tenen experiència a la muntanya i va demanar més formació i tindre una assegurança d'accidents i RC per a tots els que gaudisquen de les muntanyes. I que la FEMECV té una escola de formació per a atendre les persones que vulguen gaudir de les muntanyes amb les tècniques, coneixements i sensibilitats necessàries per a estar en el medi natural.


Tots els presents estaven d'acord que la informació que s'oferisca als ciutadans sobre paratges en les xarxes socials i mitjans ha de ser responsable, contrastada i en col·laboració amb medi ambient i protecció civil-emergències GV. També es va parlar del canvi de perfil en 2023 on la gent jove que va a les muntanyes, alguns d'ells volen fer esports d'aventura sense formació ni material adequat i venen a aquests paratges com es tractara d'un parc urbà on es pot fer de tot. Es va parlar de com ha canviat el perfil familiar, de grups més de les ciutats amb molt escassa experiència en muntanya i baix nivell d'educació ambiental, que convindria treballar en tots dos grups per a reorientar-los i aconseguir que gaudisquen d'aquests espais de manera responsable, segura i sostenible.

 

Patrocinadores: