Inclusió en les competicions de muntanya de la FEMECV
Inclusió en les competicions de muntanya de la FEMECV
A poc a poc el medi natural i la competició es va obrint a totes les persones que volen practicar el seu esport adaptant-se a les seues necessitats. Com a resultat, i com ve succeint de manera progressiva des de fa un temps, s'ha reflectit en el calendari federatiu d'aquesta temporada la introducció de categories inclusives en algunes de les seues proves, per a fomentar eixa participació.
Com indica Clara Climent, responsable de la vocalia: “volem seguir fomentat les competicions inclusives en el medi natural amb l'ajuda d'esportistes i clubs, amb el propòsit de millorar i acostar aquesta inclusió tan necessària. I això s'ha realitzar en coordinació amb l'àrea de competició de la FEMECV, amb cadascuna de les modalitats de la nostra federació”.
En el cas de les Carreres per Muntanya, en la temporada 2022 ja es va realitzar una experiència, que va tindre lloc en la 1a carrera per muntanya inclusiva per a persones amb discapacitat visual en una dura prova de 10km i 600+, celebrada en la 4a Prova de Lliga CxM que es va realitzar a Vallada (València). A principi d'aquest any 2023, el dia 5 de febrer va tindre lloc la 2a Prova de Lliga de Carreras per muntanya a Alcoi (Alacant) on es va tornar a fer presenta la inclusió realitzant la II carrera per muntanya inclusiva amb barres direccionals FEMECV. Un total de 3 barres direccionals amb els seus corredors i els seus guies van gaudir del recorregut tècnic. Noms com Carmen Belmar, Juan Viedma i Juan Antonio Menor Gálvez, esperem que tornem a sentir-los en pròximes convocatòries. A nivell nacional, en aquest cas amb la cadira de muntanya Joëlette, trobem competidores, com Inma Boscà, entre altres.
Per primera vegada en la Comunitat Valenciana, en l'una competició de la modalitat de Marxa Nòrdica, participen esportistes amb discapacitat visual i els seus acompanyants, que pertanyents al Club Nordik Plus d'Alacant, que col·labora amb l'Associació d'Afectats per Distròfies de Retina. Es van estrenar en el Campionat Autonòmic Individual i per Clubs de Marxa Nòrdica, celebrat a Alcoi (Alacant) Fran Satorre i Vicent Campoy, i han sigut presents en la 3a Prova de Copa a Alacant, i en la 4a i última Prova de Copa de Marxa Nòrdica, celebrada a Paterna (València) els esportistes Vicente Campoy, Fran Satorre i Victor Martínez.
En la modalitat d'Escalada, encara que no hi ha participants en el nostre circuit de proves autonòmiques, hem de destacar la participació d'esportistes de la Selecció Valenciana de Paraescalada, que compta amb una llarga trajectòria en competicions, de la mà de Urko Carmona i Ismael Sánchez, entre altres. Ara els arriba el relleu amb Conchi Aguilar, de 16 anys, que va quedar tercera en la primera prova que participava, en concret la 2a Prova de la Copa d'Espanya de Paraescalada d'aquest mateix any.
Clara Climent, recorda que “també es realitzen activitats no competitives com les Trobades de Cadires de Muntanya o les Jornades d'Inclusió que es realitzen anualment, així com les accions formatives, tan necessàries per a la difusió i el voluntariat”. En estas acciones también podemos encontrar
Des d'ací, en la celebració del Dia Mundial de les Persones amb Discapacitat, es fa una crida als Clubs per a treballar de manera coordinada en aquesta labor que la Federació està realitzant d'acostar la muntanya i les seues modalitats a totes les persones, en el sentit ampli de l'expressió. Per a informar de la realitat o necessitats inclusives del Club o de socis/es, enviar suggeriments o propostes d'accions d'inclusió, o per a contactar i sol·licitar informació, es pot acudir al correu electrònic: muntanya.inclusiva@femecv.com.