Som Història: Centre Excursionista d'Ontinyent

Som Història: Centre Excursionista d'Ontinyent

“El CEO se funda por las inquietudes de algunas personas que necesitaban una entidad que sirviera de vía de escape para poder liberarse de la férrea dictadura”
clubs historicos montaña comunidad valenciana

En 1955 es funda, sota el nom Centre Excursionista Fontinient, un dels centres de muntanyisme més antics de la Comunitat Valenciana. No obstant això, el seu origen remunta a un any abans, en 1954, quan es constitueix la penya excursionista Fontinient com una delegació del Centre Excursionistes d'Alcoi. Va ser en 1990 quan aquesta institució va passar a dir-se com hui dia: Centre Excursionistes d'Ontinyent (CEO).
 

Centre Excursionista d'Ontinyent (1955)


Un grup de naturistes, gent de cultura i alguns obrers de la indústria van ser els que van decidir emprendre aquesta marxa i fundar el CEO. Entre ells estava Hèctor Verdú Pastor, el muntanyista més reconegut de la Vall d'Albaida i que, a més, va presidir durant els anys 80 la FEMECV (Federació d’Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana).
 

“El CEO va començar com una via de fuita sociocultural d'un poble tancat, però sempre amb l'excursionisme i les muntanyes com a eix vertebrador”.

Ja en els anys 60, els membres del CEO van començar a recórrer els cims valencians i també van organitzar les primeres expedicions als Pirineus i els Alps.

“Durant la transició, el CEO es constitueix com un estendard de la lluita antifranquista. Ja a partir dels anys huitanta, amb l'aparició de tota classe d'entitats que contemplaven les diferents inquietuds socials, el CEO comença a centrar-se en l'excursionisme i el muntanyisme, així com també en l'espeleologia i l'escalada”.

A partir dels anys 2000, el CEO pren el caràcter actual, amb una programació estable semestral on les activitats com el senderisme, excursionisme, escalada, muntanyisme, barranquisme o alpinisme són les que predominen.

“Actualment, som al voltant de 190 socis, que ronden entre els trenta-cinc i seixanta anys. El que ens uneix a tots és l'amor a la terra i a la naturalesa a través del seu coneixement”.

Els valors que es volen transmetre des de l'entitat són la cultura i el progrés, defensant la llengua valenciana, el medi ambient i el pacifisme “des d'un punt de vista progressista”.
 

Exploració de la cova de l'Avern d'Ontinyent.
 

El CEO, any rere any, deixa la seua petjada en l'entramat associatiu d'Ontinyent: és el referent muntanyenc de la Vall d'Albaida.

Tant per les expedicions que ha dut a terme (com la de Groenlàndia en 1970) o les ascensions als Alps o Pirineu, així com l'obertura de vies d'escalada històriques en serres de la regió valenciana com Benicadell, Mariola o Penyal de Ifach. En el seu municipi, Ontinyent, han organitzat durant més de quaranta anys la Marxa Infantil i Juvenil per a muntanya.

Expedició Valenciana a l'Àrtic. (Groenlàndia en 1970)


Amb quasi setanta anys d'història, des de CEO atribueixen el seu èxit a “la participació cooperativa en l'organització d'activitats, evitant que les tasques recaiguen en les mateixes persones per a evitar personalismes i sense oblidar el propòsit sociocultural pel qual va nàixer”. Com a objectius a curt termini, des del CEO volen augmentar el nombre de socis per a consolidar-se i continuar sent una entitat referent en el món del muntanyisme.
 

Revista Clubs Historics - Centre Excursionista d'Ontinyent

“El CEO es funda per les inquietuds d'algunes persones que necessitaven una entitat que servira de via de fuita per a poder alliberar-se de la fèrria dictadura.”

Patrocinadores: