Entrevista a fondo con Victoria Costa

Entrevista a fondo con Victoria Costa

Ha colaborado unos años en la vocalía de la que ahora es responsable, Mujer y Montaña, y tiene claro que la igualdad en la montaña pasa por caminar juntos.
1
Equipo de comunicación

Parla'ns de com van ser els teus inicis a la muntanya

La meua afició pel muntanyisme va començar farà uns 10 anys. Sempre em va agradar l'esport a l'aire lliure i en la naturalesa, viu en un poble xicotet, Almenara, envoltada d'ella, i sempre he fet. Per circumstàncies, la meua vida va donar un canvi important i una de les coses que em va ajudar a fer-ho, va ser descobrir la muntanya. Ací em vaig adonar que era la meua passió. Em vaig ajuntar amb un grup de gent meravellosa que compartien aquesta mateixa passió, de la qual vaig aprendre moltíssim i que tant agraïsc i no oblit, i fins ara… ací estic.

 

Quin és l'esport de muntanya que més t'agrada practicar?

M'agrada la muntanya en totes les seues disciplines, he practicat quasi totes. Quan entres en aquest món perfecte, t'agrada experimentar-lo tot, sempre vols un poc més i vas descobrint que totes t'agraden. He practicat barranquisme, escalada, vies ferrades, alpinisme… i ja m'agradaria saber practicar-les totes bé. Però si m'he de quedar amb la que més m'agrada, és el muntanyisme, alpinisme, alta muntanya, trekking i travessia. L'alta muntanya és la meua passió. Poder estar a 3000 o 4000 metres d'altura i gaudir d'aqueixa meravella que és veure-ho tot des del més alt i amb aqueixa pau, és una sensació indescriptible.

 

Quant a la teua trajectòria en FEMECV com i quan vas conéixer la Federació?

Vaig conéixer la FEMECV, a part de per estar federada, evidentment, quan em van proposar en l'anterior legislatura, ser assembleària per Castelló. No ho vaig dubtar ni un moment i em vaig implicar. Sempre havia tingut inquietud per conéixer un poc el treball federatiu. Em semblava un treball interessant i que em permetia conéixer millor tot el treball que es feia en la FEMECV i des de dins.

Vaig voler involucrar-me un poc més, i llavors vaig acceptar el repte que em van proposar en aquesta faceta desconeguda per a mi, però alhora atraient, del món de la muntanya. Així també podria recollir totes les propostes i sensacions de les federades i els federats castellonencs. Treballant en l'assemblea vaig conéixer la vocalia de Dona i Muntanya i vaig tindre clar que volia treballar en ella.

 

Com es transformar aqueixa afició pel muntanyisme per la participació en la gestió de la Federació?

Doncs mira, crec que ve de la fusió de la meua professió, soc professora de Processos de Gestió, de la meua passió per la muntanya i de les meues conviccions com a dona, feminista i fidel defensora de la presència de les dones en totes les disciplines i àmbits laborals, i com no, a la muntanya, on la nostra presència ha estat molt de temps invisibilitzada. Per això vaig decidir implicar-me en la nostra federació des de dins, conéixer-la millor i implicar-me en el treball federatiu des d'aquesta vocalia per a fer-la créixer i impulsar la participació en l'àmbit federatiu en tots els seus nivells.

 

Fer-ho en la vocalia de Dona i Muntanya va ser perquè crec que, encara que les dones sempre hem sigut presents en els esports de muntanya, sí que és cert que, en un número bastant més reduït comparat amb els homes, però amb les mateixes ganes, força, valentia i coratge, encara que bastant més invisibilitzades en els nostres assoliments i gestes.

 

És veritat que amb tots els esforços de les pioneres, que han anat obrint camí ha anat canviant, però cal tractar de millorar-ho, perquè encara ens falta per a arribar a una vertadera equitat. Cal continuar treballant per a fomentar el número de federades i créixer, per a tindre més dones que siguen guies i tècniques, arbitres, jutgesses, esportistes d'alt nivell, directives…perquè veritablement a vegades és complicat trobar tècniques esportives en alta muntanya o esquí.

 

Explica'ns què es fa en aquesta vocalia

Les vocalies de dona i muntanya o àrees d'igualtat naixen no per a crear un col·lectiu a part dels homes sinó per a caminar juntes i junts i arribar a una igualtat efectiva. Són una necessitat real per a crear entre les persones amants de les muntanyes diversitat i igualtat d'oportunitats.

Tractem de crear iniciatives per a posar en valor la presència femenina a la muntanya i tots els seus assoliments. Encara que hem evolucionat molt en aquest sentit i hem arribat a objectius que abans eren impensables per a les dones, encara ens queda bastant camí per recórrer. Som conscients que encara ens queden estereotips i discriminacions per canviar, perquè sembla que, amb el temps i la nostra cultura, s'han anat normalitzant.

 

 

La vocalia de Dona i Muntanya en FEMECV és de recent creació. Quin impacte o canvis està generant en el muntanyisme valencià?

Crec que s'està fomentant en primer lloc que hi haja més federades. Com he dit abans, treballem per a potenciar i posar en valor a la dona en els esports de muntanya, per a això hem incrementat la formació específica segons les nostres necessitats. També creiem que, amb aquesta formació, les trobades, les jornades que realitzem, activitats, tallers, les dones cada vegada més som conscients d'hem començat una carrera que ja és imparable.

Tractem des d'aquesta vocalia motivar i animar a les dones i el resultat és que cada vegada hi ha més dones en totes les disciplines de muntanya i els seus reptes més visibles. Cada vegada les dones estan més empoderades.

 

 

Quins projectes o reptes desitges posar en marxa durant la legislatura?

Estic encantada de treballar amb el meu nou equip per a continuar sumant. Estem obertes als canvis i l'esport. Promourem els esports de muntanya perquè siguen generadors de canvi i que contribuïsquen a una igualtat efectiva entre dones i homes.

Estem dissenyant un programa d'activitats i formació a la nostra mesura. Alpinisme, barranquisme, escalades, vies ferrades, esquí de muntanya… Seguirem amb la màxima que cada vegada hi haja més tècniques en mitjana i alta muntanya en totes les seues disciplines.

També volem posar en valor a dones dins de l'àmbit de la muntanya que són el nostre referent pels reptes aconseguits, donar-los un empenyiment i ajudar-los en la seua difusió, ja que s'ho mereixen siguen de l'àmbit que siguen. Dona-Salut, Dona-Científica, Dona-Tècnica. Dona-Esportista, Dona- Muntanya… donar-los difusió i promoció en les nostres xarxes socials, perquè siguen font d'inspiració per a nosaltres. En definitiva, tenim un programa molt interessant per a visibilitzar-nos.

 

D'altra banda, un objectiu molt ambiciós a desenvolupar és tindre una àmplia comunicació i sororitat amb les altres vocalies de Dona i Muntanya de tota Espanya per a compartir sinergies i treballar juntes. La nostra línia de treball continuarà desenvolupant el Pla d'Igualtat, com una guia per a aconseguir la igualtat efectiva en tots els àmbits de gestió de la FEMECV.

 

Veurem també la situació actual des de la perspectiva de gènere i que es puguen establir línies de treball perquè no es produïsquen situacions de desigualtat o discriminació, així com integrar el llenguatge inclusiu en tots els àmbits de la nostra federació.

 

En aquesta nova legislatura treballarem per a promoure la igualtat de tracte i oportunitats entre homes i dones en el nostre esport de muntanya i escalada.

 

Intentar que desapareguen les dificultats per a conciliar la vida professional i personal amb el temps de dedicació a l'esport, o la baixa representació de dones en els òrgans de direcció de clubs i estaments esportius.

 

El muntanyisme és per a nosaltres sinònim de llibertat, autoestima, apoderament, vida saludable, temps per a una mateixa i creixement personal.

 

I quines iniciatives teniu previstes de cara al Dia de la Dona?

El Dia de la Dona, el commemorarem el 5 de març ascendint a Penyagolosa, la Penya Angulosa, muntanya referent femenina i muntanya emblemàtica de la Comunitat Valenciana. Ens reunirem un grup de dones i homes i llegirem un manifest en el cim.

Tenim també en marxa el projecte que el mes de març siga del mes de la dona. En aquest projecte tindran cabuda les dones valencianes que ens motiven, ens inspiren, que es plantegen reptes, dones grans com les muntanyes i que la Comunitat Valenciana ha de conéixer. Per a això les entrevistarem i contaran les seues històries de superació, tenacitat, coratge, la seua valentia, les seues trajectòries, els reptes importants aconseguits o per aconseguir, per a donar-los difusió i visibilitat i, que servisquen de motivació i referent a les noves generacions. Visibilitzar el treball i assoliments de les dones muntanyenques en tots els àmbits i camps serà un dels nostres objectius.

 

Per a finalitzar, ens agradaria conéixer a Victoria més enllà de ser la nova vocal de Dona i Muntanya en FEMECV, parla'ns de tu.

Soc professora de cicles formatius, coordinadora de pràctiques formatives en empreses. Humil, ambiciosa, m'agraden els reptes, també atrevida i amb coratge, poc conformista i gens convencional. Sempre amb ganes d'aprendre, créixer i millorar. Amb la veritat per davant i sempre de front. Agraïda de tot el que m'ha donat la muntanya, sobretot, les persones. Valore moltíssim les relacions humanes i la lleialtat. Apassionada de la mar quasi tant com la muntanya, i positiva amb la vida. El meu treball i la meua afició van de bracet. Compaginar-ho és fàcil perquè quan fas alguna cosa que t'agrada és el màxim. Quan m'implique m'entregue i done el millor de mi perquè la vocalia i l'equip de dones extraordinàries que no lidere, sinó que anem en la mateixa línia, impulsen a la dona muntanyenca.

 

Patrocinadores: