Bases de Participació - Concurs Sender Homologat


CONTEXT


Entre els acords del Conveni de col·laboració entre la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i la Federació d'Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana (FEMECV) figura l'incentiu i la posada en valor de l'ús dels senders homologats GR®, PR® i SL®) com a oferta esportiva i turística en l'àmbit local, com a recursos rellevants en combinació amb el patrimoni històric i cultural dels municipis de la Comunitat Valenciana.
Amb la finalitat de contribuir a la seua divulgació entre la societat, així com el seu reconeixement, estimulant a les entitats promotores de cada ruta per a un acurat i continu manteniment, senyalització i millora del traçat i de l'equipament i instal·lacions auxiliars la FVMP i la FEMECV convoquen el concurs per a triar el Sender Homologat de l'Any 2024, de la Comunitat Valenciana i la “Sender Homologat de l'any 2024 en municipis en risc de despoblació”

 

BASES


Primera: Els diferents promotors de les administracions locals (ajuntaments, mancomunitats, etc.) i els clubs promotors de senders homologats adherits a la FEMECV podran presentar abans del 15 d'octubre la proposta de fins a un màxim de dos senders.
 

Segona: Les propostes han de tindre les següents característiques:

  • Ser senders homologats per la FEMECV (PR® i/o SL® complet i/o una etapa
    de GR®)
    • Han d'estar en vigor o amb l'últim control de qualitat positiu, segons el
    registre de senders homologats de la Comunitat Valenciana
    (https://senders.femecv.com/).
     

Tercera. Per a optar al concurs s'ha d'entregar la següent documentació de cada proposta, emplenant per a això un formulari en línia en el qual apareixeran els següents apartats: 

  1. Entitat que presenta la candidatura.
  2. Identificació del promotor del sender i, en cas de ser diferent, de l'ens encarregat del manteniment. 
  3. Enllaç a la web on es publicita el sender.
  4. Aportació del fullet i/o topoguía, digitalitzada, on es desenvolupa la informació del sender, o enllaç a l'espai web on aquesta s'allotja.
  5. Fotografies del sender, dels paisatges i/o elements més significatius de la ruta, indicant què són, sobretot els associats a aquells amb etiquetes de “Senders amb interés historicoartístic, amb interés mediambiental i/o amb interés geològic).
  6. Informe punts a valorar segons base quarta.
     

 

Cuarta. Els criteris que es valoraran seran els següents:

  1. Existència d'un vídeo o d'algun suport audiovisual de promoció del sender (màxim 15 minuts).
  2. Que el sender es trobe en municipis en risc de despoblació.
  3. Que el sendera transcórrega per algun Espai Natural Protegit o aprofite en part vies pecuàries classificades.
  4. Existència de transport públic (tren, bus. etc.) al punt d'inici i/o de final 
  5. Nombre d'etiquetes d'interés que té el sender en la web FEMECV (historicoartístic, geològic, mediambiental, etc.)
  6. Existència de trams per al senderisme adaptat (rutes inclusives per a persones amb discapacitat).
  7. Existència d'accions i/o activitats desenvolupades entorn del sender i orientades a la protecció del medi ambient, fauna i flora, la conservació del paisatge i ecosistemes forestals, recuperació i posada en valor de la biodiversitat.
  8. El tipus de ferm predominant que tinga el sender (sender, camí, pista, etc.)
  9. Informació en les publicacions i/o en els suports electrònics d'elements d'interés, explicacions de l'interés històric, geològic, etc. de la zona on es transiten
  10. Existència d'accions i activitats de protecció del patrimoni cultural i històric associat al sender o pròxim com a elements d'interés al senderista.
  11. Valoració dels serveis que ofereix el sender (aigua, alimentació, transport, pernocta, àrees recreatives, miradors, zones d'acampada, etc.) Possibilitat de contractar transport tipus taxi-rural per a aquells senders lineals, etc.)
  12. Facilitat d'estacionament i d'accés als punts d'inici i final, per a vehicles convencionals.
  13. Elements de seguretat passarel·les, passamans, escales) així com cartelleria que informe els riscos i mesures de prevenció i seguretat per al senderista
  14. Informació i recursos en la ruta que informen sobre el senderisme com habite de vida saludable, així com activitats o equipaments associats a esport i salut entre els diferents sectors de la població.
     

Per a la correcta valoració d'aquests criteris el promotor haurà de presentar un escrit amb la informació de cadascun dels punts si tinguera algun element a valorar per la Comissió de selecció..
 

Quinta: Durant el mes d'octubre, les propostes presentades seran analitzades per una Comissió de Valoració designada a aquest efecte per la FEMECV i la FVMP.
 

Sisena: La Comissió de Valoració podrà requerir l'aportació de dades o informes complementaris, i si ho estima convenient o necessari, inspeccionar “in situ” algun o alguns dels senders presentats, a fi de conéixer amb major detalle les seues característiques i mèrits.
 

Setena: D'entre la totalitat de les propostes presentades, la Comissió de Valoració nominarà com a finalistes fins a un màxim de 5 senders per a sotmetre a votació general l'elecció final del sender premiat. 
A més, a 15 d'octubre, el sender que complisca amb els requisits de la base segona i que major nombre d'estreles (i vots en cas d'empat) de valoració tinga en la seua fitxa web també serà finalista, convidant al promotor a presentar la documentació pertinent.
 

Octava: Els senders finalistes seran objecte d'una campanya de divulgació a través dels mitjans electrònics i xarxes socials de la FEMECV i de la FVMP i s'obrirà una votació pública i oberta que es desenvoluparà durant el mes d'octubre, utilitzant per a això un sistema de votació en línia, a la qual podran concórrer totes les persones que ho desitgen.
 

Novena:  D'acord amb el resultat final de la votació pública, la Comissió mixta de la FEMECV i la FVMP proclamarà els dos senders guanyadors el mes d'octubre, als quals se li atorgarà un premi o guardó en la Gala FEMECV que tindrà lloc el 29 de novembre de 2024 a València.
Els guanyadors seran també premiats en les jornades organitzades per la FVMP amb la col·laboració de la FEMECV. 

 

Desena: El sender guanyador podrà usar el logo de “Millor Sender Homologat FEMECV/FVMP de l'any del concurs en els sistemes de divulgació propis. Aquest serà proporcionat per la FEMECV.
 

Onzena:  El sender guanyador podrà optar al certamen de Millor Sender Homologat d'Espanya que organitza tots els anys la FEDME.
 

Dotzena: A través de la FEMECV-FVMP es gestionarà el necessari perquè des dels mitjans de comunicació (diaris, revistes, cadenes de ràdio i de televisió, i xarxes socials) es puga fer un seguiment públic del certamen, contribuint d'eixe mode a la divulgació dels valors del senderisme, i el reconeixement social de totes dues Federacions en la seua labor en favor de l'esport en el medi ambient, la salut i la protecció de la naturalesa, i es done a conéixer a la societat la selecció dels millors senders de la Comunitat Valenciana.
 

Tretzena:  Correspon al Comissió mixta la interpretació, puntualització o aclariment de les bases de la present convocatòria, i les decisions que corresponguen a imprevistos, sempre que no alteren el seu esperit, essència i contingut.
 

Decimocuarta: El premi podrà declarar-se desert si no hi haguera senders amb la suficient qualitat per a rebre aquest reconeixement.