El futur del muntanyisme a Espanya: carta oberta a federats i federades.
El futur del muntanyisme a Espanya: carta oberta a federats i federades.
Carlos Ferris, president FEMECV
ELECCIONS FEDME
👉Aquest final de l'any 2024 marca un procés d'eleccions en la FEDME, que es repeteix cada 4 anys, i que els federats hem de conéixer bé la seua importància i conseqüències per al federat i els Clubs de muntanya de les nostres Federacions autonòmiques.
De fet, el 2 de desembre la FEDME ens convoca al col·lectiu federat amb llicència FEDME a participar en unes votacions en cada CCAA per a triar a les persones assembleàries dels diferents estaments (Clubs, esportistes, tècnics, àrbitres, DONEN..) que compondran la futura Assemblea estatal i que al gener decidiran d'entre les candidatures a la presidència de la FEDME, que persona serà la que dirigisca per quatre anys la Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada.
🔗MÉS INFORMACIÓ SOBRE LES ELECCIONS FEDME🔗
Tal vegada els federats/des que estan en el seu dia a dia amb els seus clubs i centres excursionistes, pensen que les eleccions de la FEDME són una cosa que no els afecta directament en la seua activitat muntanyenca, però he de dir que més aviat el contrari: el que es decidisca amb la nova FEDME i qui lidere la federació espanyola afectarà les activitats i projectes esportius de les 19 FFAA, dels més de 2000 clubs i els 250.000 federats i federades en muntanyisme a Espanya.
👏La FEDME va complir fa molt poc els 100 anys de la seua fundació, un fet que representa un esforç col·lectiu de muntanyencs i clubs que en 1922 van decidir unir esforços per a crear una federació que agrupara a tot el col·lectiu muntanyenc.
Una federació que ha anat creixent a partir dels valors propis del muntanyisme (respecte, treball en equip, compromís amb el territori, etc..) i que ha anat actualitzant les seues activitats i adaptant-se a les noves realitats esportives i socials del S.XXI, entrant en el món de les competicions esportives en la dècada dels 90, per a arribar a formar part de la família olímpica amb l'escalada i l'esquí de muntanya en aquests últims anys.
EL MUNTANYISME QUE HE VISCUT
Però m'agradaria tornar als orígens i valors de muntanyisme, posant com a exemple la meua pròpia experiència i la d'altres muntanyencs que conec d'altres llocs d'Espanya.
Ara tinc 60 anys i record que vaig tindre l'oportunitat amb 18 anys, després de passar per campaments associacions juvenils de temps lliure, d'apuntar-me a València a un centre excursionista que venia d'una tradició muntanyenca des de 1946. En aquest club em van ensenyar tècniques excursionistes, a eixir en grup, a participar en projectes esportius i socials i formar part d'una família més àmplia que eren els clubs i federats en muntanyisme.
De tota eixa experiència tinc clar que, sense el treball voluntari de molts socis i després d'alguns tècnics i instructors, no tindria la formació i cultura muntanyenca que s'adquireix al llarg dels anys, i que fa que tingues una major estima per les nostres muntanyes que són el nostre terreny de joc i esports.
Tota aquesta experiència ha suposat que molts altres companys i companyes en altres clubs de muntanya d'Espanya transmeten a les generacions més joves els valors propis del muntanyisme que no hauríem de perdre mai de vista, encara que hàgem d'adaptar-nos als nous temps i demandes d'activitats esportives que abans eren impensables.
👉Aquests nous temps que visc no sols des del meu club, sinó com a membre des de fa anys de l'Assemblea de la FEDME i de la FEMECV, em fan reflexionar l'any 2024 sobre quin futur volem per al muntanyisme a Espanya i en la CV.
I ací és on crec que hem de dedicar tots els muntanyencs un moment abans d'eixir a les nostres muntanyes per a reflexionar si la gestió de la FEDME i de les FFAA respon als valors del muntanyisme i si estem encertant en el model associatiu on es nodreixen centenars i milers de socis de clubs federats en muntanya.
I en aquest plantejament veig amb preocupació com en la FEDME i les FFAA, hi ha hagut canvis en la manera de gestionar i de motivar als nostres associats.
És clar que ha canviat el perfil sociològic dels nostres federat i federades. I que tenim clubs amb un alt percentatge de socis/es majors, però amb experiència. I que hem d'atraure a la gent jove perquè continuen el projecte esportiu i social dels nostres clubs que precisen urgentment una revisió i una actualització.
ANÀLISI DE LA NOSTRA REALITAT
Però és important mirar cap als objectius i el model dels nostres clubs i federacions que condicionen la manera de ser i d'acostar-se a les muntanyes.
Perfiles Clubs i persones federades
I és que:
- Està canviant el perfil dels quals s'associen als clubs i es federen, i ací hem de ser conscients del que suposa i si estem treballant en la direcció correcta.
- Hi ha un cos associatiu de clubs històrics, grans i xicotets, que tenen una experiència acumulada en el muntanyisme i una projecció social en el seu municipi i comarca que ha de continuar i fomentar-se.
- Però alhora entren nous clubs on es produeix una especialització esportiva que en la majoria dels casos tendeix a crear-se per a competir en les diferents disciplines (escalada, cxm, marxa nòrdica, etc…)
Tenim, per tant, un teixit associatiu en les FFAA format bàsicament pels clubs que aglutinen i donen suport a les persones federades del seu municipi, i després esportistes a nivell individual que no s'adscriuen a cap club, i estan com a independents (en el cas d'algunes FFAA no és possible estar federat sense pertànyer a un club).
Competició i muntanyisme
Però a més, l'altra realitat esportiva és que segons dades de la FEDME aproximadament només un 5% dels federats i federades competeixen en algunes de les modalitats, i el 95% són muntanyencs que realitzen activitats a la muntanya com a muntanyisme, senderisme, alpinisme, escalada, barrancs, esquí de muntanya, marxa nòrdica, etc.., sense majors pretensions que gaudir de la muntanya sense un interés competitiu o d'aconseguir un podi. El seu altre interés és d'oci, cultura, territori, paisatge, ciència, exercici físic i/o salut, amb un component social molt important, característiques que vertebren la nostra riquesa associativa i el nostre compromís amb la societat.
Així mateix, tenim en les federacions de muntanyisme un alt percentatge de persones que no competeixen i només es trauen la llicència per a poder tindre els avantatges de pertànyer a la federació (assegurances, refugis, formació, activitats, etc..) i continuar practicant aquests esports a les muntanyes amb seguretat -una de les divises dels nostres clubs i federacions, enfront de la ingent massificació i banalització que pateixen les nostres muntanyes-. A això li afegim l'entrada en les FFAA i en els clubs de gent jove, que busca en la seua majoria la competició, i que en alguns casos no tenen clar els avantatges d'estar associats a clubs i a les FFAA, i allò que els poden oferir els mateixos. Cal veure com canalitzar a aquestes persones més joves no sols en el món de la competició que ha de ser sana i respectuosa, sinó que hem d'acostar-los a les muntanyes perquè aposten pel seu coneixement, per la sostenibilitat, pel voluntariat i per les accions de solidaritat i aposta front el canvi climàtic amb bones pràctiques segures i ambientals.
CAP A ON ANAR
Estem immersos, per tant, en un moment important en nostres FFAA i clubs, i per això també la FEDME com a coordinadora d'aquest teixit associatiu de més de 2000 clubs.
Generacions i interessos
Sent necessari d'una banda, motivar als nostres federats i federades veteranes perquè seguisquen a la muntanya, i alhora aportant la seua experiència i voluntariat als més joves, i cap a causes ambientals, socials i esportives. Però alhora, tenim el repte d'atraure als i les més joves que volen anar massa ràpids de la ciutat a la muntanya, per a inculcar-los la necessitat de la formació contínua, de reptes en equip i d'avançar cap a la sostenibilitat, la seguretat i la inclusió, en els nostres esports de muntanya.
Valors esportius i muntanyencs
Tenim molt camí per recórrer les federacions i els clubs, federacions i els tècnics i àrbitres. Hem d'orientar els nostres esforços a oferir un projecte esportiu on els valors i el respecte siguen l'estendard, i a partir d'ací generar projectes esportius i socials que facen atractiva l'entrada de joves en un projecte esportiu i social, alhora que integre i done valor a tota l'experiència humana dels nostres federats majors.
Hem de ser capaços de gestionar les FFAA, la FEDME i els clubs cap a aquests objectius d'esport net i sa, d'equilibre dels recursos entre, els que competeixen i els que no, de treball en equip, de solidaritat, inclusió i igualtat, i d'aposta ferma per la sostenibilitat, la formació i la seguretat...
Hi ha molt en joc en aquestes eleccions FEDME i cadascun dels federats que formem part d'aquesta família muntanyenca, hem de ser actius i més compromesos amb el projecte, perquè els nous gestors de la FEDME tinguen clar cap a on volem anar un col·lectiu que és divers, però al qual ens uneix el nostre amor per les muntanyes i una filosofia per uns esports més saludables i més socials.