5 de juny, dia del mediambient en la FEMECV
5 de juny, dia del mediambient en la FEMECV
La celebració d'enguany es produeix en un moment en el qual la pràctica d'algunes disciplines esportives que es realitzen a la muntanya des de fa dècades es veuen amenaçades per l'anunci de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica aprovar tres Decrets amb normes de gestió de les noves Zones Especials de Conservació (ZEC). La proposta plantejada pel Consell afectarà nombroses serres, parets, barrancs i senderes de la província d'Alacant i municipis d'interior, en les quals es podrà proposar la prohibició total o parcial de l'escalada, el senderisme i el barranquisme, amb les conseqüències que tindrà per als esportistes, Clubs, municipis i empreses de serveis d'aquestes localitats que viuen dels esports de naturalesa.
Des de la Federació volem posar en valor el treball que nostres federats, clubs i des de la pròpia institució es duu a terme per a protegir i conscienciar en el respecte per la naturalesa. El muntanyisme, com a pràctica esportiva tradicional, compta amb més d'un segle de trajectòria a Espanya i la Comunitat Valenciana. Però, a més d'esport, es tracta d'una forma de vida i de contacte amb la naturalesa.
Des del col·lectiu muntanyenc sempre hem estat i estarem a favor de la conservació i l'ús sostenible de les muntanyes però demanem espais segurs per a desenvolupar aquestes activitats i proves a les muntanyes, sempre sota el principi de buscar la major compatibilització entre la pràctica esportiva i la cura dels ecosistemes, a través del consens, els estudis tècnics i una participació real en la gestió de l'ús públic.
Des dels anys 70 organitzem i participem en accions de voluntariat ambiental de prevenció d'incendis, recuperació de senderes i patrimoni rural i neteja de fem en zones massificades. Des de la nostra vocalia de Muntanya i Sostenibilitat es planifiquen i articulen activitats i ajudes mediambientals als clubs i federats. Es treballa estretament amb els clubs per a promocionar aquest tipus d'accions i col·laborem amb associacions conservacionistes en matèria de sensibilització ambiental (protecció de cims i d'impactes de construccions, accés restringit de vehicles de motor a zones sensibles, conservació de rius i barrancs, recuperació de refugis i construccions rurals…).
Organitzem cada any activitats i jornades relacionades amb la conservació i ús sostenible, com és el Dia Internacional de la Muntanya Neta, el Dia Internacional de les Muntanyes, el Dia dels Espais Naturals, el Dia dels Camins Tradicionals de Muntanyes i jornades de recuperació de senderes en espais naturals i rurals de la Comunitat Valenciana. Al costat de la Conselleria de Medi Ambient, ens encarreguem del registre públic de senderes i de l'homologació i control de la xarxa de 6.000 de senders GR, PR i SL que estan senyalitzats per nombrosos municipis de la Comunitat, treballant en aspectes com la seguretat, la prevenció i les normes de comportament ambiental dels senderistes.
En els reglaments de carreres per muntanya i de marxa nòrdica hi ha una disposició que estableix controls ambientals als esportistes, que els obliguen a complir unes normes ambientals, amb desqualificacions en cas d'incomplir-les en la competició. A més, s'està treballant en els Codis de bones pràctiques ambientals de diferents disciplines esportives (carreres per muntanya, barrancs, senderisme, escalada ...).
Quant a la formació per a esportistes i clubs que s'imparteix des de l'Escola Valenciana d'Alta Muntanya (EVAM), els cursos inclouen un mòdul sobre medi ambient i educació mediambiental. També en el centre de formació per a tècnics esportius de muntanyisme, tècnics de senderes, d'escalada i barrancs; hi ha mòduls específics de medi ambient i de bones pràctiques en el medi natural.
En FEMECV participem, des de fa dècades, en les Juntes Rectores de 15 Espais Naturals Protegits de les tres províncies de la Comunitat Valenciana. També formem part del Consell Assessor i de Participació del Medi Ambient (CAPMA) i de la Mesa Forestal, on representem al col·lectiu muntanyenc valencià i participem activament en totes les reunions, presentant propostes perquè les regulacions que s'aproven compten amb estudis científics que el justifiquen i tinguen el major consens possible amb el col·lectiu i els municipis afectats
En l'àmbit nacional i internacional, formem part del Comité de Medi ambient de la Federació Espanyola d'Esports de Muntanya (FEDME) i de la Comissió de Naturalesa de la Unió Internacional d'Associacions d'Alpinisme (UIAA), la qual cosa li permet participar en congressos i jornades sobre muntanyes i ús esportiu en espais naturals protegits.
I hui és un dia per a celebrar les muntanyes i els entorns naturals i animem a tots els Clubs, federats i federades que compartisquen en xarxes socials les seues fotos i experiències esportives de muntanya amb l'etiqueta #SomEsportsdeMuntanyaFEMECV.