Actuacions dutes a terme per la Vocalia de Barrancs durant els primers mesos de 2023
Actuacions dutes a terme per la Vocalia de Barrancs durant els primers mesos de 2023
A principi d'any, com amb la resta de les vocalies, el President de la FEMECV es va reunir amb els membres de la vocalia, per a visualitzar el desenvolupament del projecte esportiu que es durà a terme durant aquesta legislatura.
Des de la vocalia ens comenten que ”Entre altres es van tractar temes relacionats amb la certificació de barrancs, futura creació dels equips de tecnificació, reequipament de barrancs consolidats i millores en altres freqüentats però de menor afluència barranquista per la seua situació geogràfica o dificultat d'aproximació, posada en coneixement de les al·legacions interposades per la FEMECV al Consell Valencià en relació al projecte de Decret on es considerava incompatible la pràctica del barroquisme, escalada, etc. en determinades àrees zonificades de la nostra comunitat, presentació dels nous membres de la vocalia, concretar en quin terme municipal es farà la concentració de barrancs enguany (Rapelando 2023) i altres tants assumptes relacionats amb la pràctica del nostre esport”.
En aquests últims anys, el grup de Facebook InfoBarrancs de la Comunitat Valenciana, creat per la vocalia a l'inici de la candidatura “Fem federació, fem muntanya”, ha servit per a analitzar la realitat d'aquesta modalitat en tots els aspectes: esportius, instal·lacions, medi ambient, col·lectiu…
Ens comenten des de la vocalia que han observat que “venen duent-se a terme des de fa un parell d'anys unes sèrie d'actuacions en zones naturals del nostre entorn, consistents en instal·lacions del que s'està denominant “barrancs”. A conseqüència de la seua divulgació en RRSS aquest fenomen ha anat atraient a gran nombre de practicants i col·leccionistes, en particular a la província d'Alacant més pròxim al seu terme municipal. Doncs bé, per a garantir la seguretat del nostre col·lectiu, tècnics de la vocalia s'han desplaçat durant aquests últims mesos a realitzar les corresponents inspeccions amb els seus corresponents informes, després dels quals ens hem posat en contacte amb els seus instal·ladors per a donar-los a conéixer les irregularitats observades, requerint-los per a la ràpida esmena i després de les quals hem llançat a xarxes socials fitxa de seguretat, donant a conéixer les deficiències observades i fins i tot desaconsellant els seus descensos, mentre quedaren esmenades”.
Les inspeccions i actuacions que s'han dut a terme en aquest sentit són:
- Millores en el R8 del Barranc Peña Blanca (Benialfaquí, Alacant) motivades per denúncies d'animals morts en el gorg d'aigües estancades de la recepció d'aquest. Es desplaça un membre de la vocalia i instal·la un monopunt d'eixida del gorg i una capçalera en recepció per a muntatge d'un guiat.
- Barranc Colcho (Crevillent, Alacant). Com a conseqüència passa a denominar-se a partir d'ara, Canal Colcho per la seua identitat orogràfica tant en capçalera com en desenvolupament.
- Barranc de Tibi (Tibi, Alacant). Que dona a l'embassament que dona nom a aquest. Successió de contraforts distanciats i separats entre si per vessant de muntanya.
- Barranc de la Serra de Santa Pola (Santa Pola, Alacant), ben definit per la confluència de dos tàlvegs en la part alta de la serra, però es tracta únicament d'un regruix de caiguda d'aigües torrencials concentrades en una única vertical, molt pròxima a la costa.
- Barranc del Tio Pintado (Xixona, Alacant), interessant com a activitat complementària de senderisme, ja que s'accedeix per PR a una dels cims més emblemàtics de la província. El seu descens es realitza en el seu primer tram sense cap definició de barranc, per una sèrie de contraforts separats per vessant de muntanya, passant a ser barranc de règim torrencial la resta d'aquest.
- Barranc Eneko (Agost, Alacant), situat en el vessant meridional d'una de les serres emblemàtiques d'Alacant. Per la seua orografia, se'ns presenta en una única caiguda d'aigües torrencials agrupada en una mateixa vertical escalonada.
A més d'aquestes tasques, s'han realitzat reunions periòdiques de manera telemàtica, per a coordinar i posar al dia tots aquells assumptes importants en temes de barranquisme, per a planificar-los i posar solució.
També s'han realitzat altres actuacions, com:
- Millora en les instal·lacions del Barranc Gorgo de la Escalera (Anna, València). S'han instal·lat tensors químics en passamans i capçaleres, millorant amb això la recuperació de corda en el R25m.
- S'ha instat l'instal·lador habitual dels barrancs de la zona de la Vall d'Ebo, al canvi dels passamans deteriorats del Barranc del Infern, quedant restablits en l'actualitat i en previsió de pròximes pluges puguen ser utilitzats amb total seguretat. Se li ha proporcionat el material adequat, consistent en una bobina de corda.
- Queda pendent per falta de disponibilitat d'aquest, el reequipe el Barranc Pass Tancat o de la Nao (Tàrbena, Alacant), en pròximes dates. Per a això ja us tindrem informats.
Recentment, s'ha mantingut una reunió amb els membres de les vocalies de barrancs, de la FEMECV i de la Federació d'Espeleologia de la Comunitat Valenciana, i els seus respectius presidents. Durant el desenvolupament de la mateixa s'han acordat convenis de col·laboració en diverses funcions comunes relacionades amb el barranquisme i dutes a terme en l'entorn que ens competeix.
Finalment, la vocalia indica que “tot marxa conforme al que es preveu. Continuarem mantenint informat al col·lectiu i l'animem a aportar propostes de millora i bon desenvolupament de la nostra activitat esportiva”.