Consells per a una experiència segura a les muntanyes valencianes

Consells per a una experiència segura a les muntanyes valencianes

Encara que no s'esperen avisos meteorològics, aquest cap de setmana les muntanyes de la Comunitat tenen molta neu i gel
Departament de Comunicació

 
 
Les conseqüències del pas del temporal ‘Filomena’ són encara visibles a les muntanyes valencianes. Des de la Federació d’Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana (FEMECV) entenen l'interés de la població per gaudir dels paisatges nevats i les ganes dels muntanyencs per practicar esport en aquest escenari, però recorden que han de prendre's una sèrie de precaucions perquè la visita a la muntanya siga segura.
 
Com explica el president de FEMECV, Carlos Ferrís, “encara que no s'esperen avisos meteorològics per a aquest cap de setmana, no es pot baixar la guàrdia, especialment les persones que no tenen experiència en aquestes condicions”.
 
A l'hora d'afrontar el desplaçament, aconsellen consultar amb antelació l'estat de les carreteres i adoptar unes certes mesures de seguretat hivernal en el vehicle: revisar nivells, comprovar el bon estat dels pneumàtics, portar el depòsit ple, les cadenes adequades i una mica de menjar i aigua, així com un sac de dormir o manta. Durant la conducció, es recomana mantindre's sempre en vies principals, augmentar la distància de seguretat, reduir la velocitat, utilitzar les marxes llargues, i evita frenades o maniobres brusques.
La planificació d'activitats a l'entorn de muntanya nevat ha de realitzar-se en llocs coneguts. La duració de l'activitat haurà d'estimar-se perquè es dispose de temps suficient per a aconseguir l'objectiu sense que es faça de nit, ni a la muntanya, ni en la carretera de tornada a casa. També ha de tindre's en compte el comunicat meteorològic previst i estar atents a la seua evolució.
És necessari equipar-se adequadament, tant amb roba com amb material de muntanya i instruments de navegació. Llevat que es tracte d'esportistes experimentats, els moviments han de limitar-se a itineraris amb poc pendent i en zones boscoses. En cas contrari, des de FEMECV es recomana portar, i que tots els membres de l'equip sàpien utilitzar, el detector de víctimes d'allau (DVA), sonda i pala.
Per a poder afrontar qualsevol imprevist, aconsellen portar un telèfon mòbil protegit i amb la bateria carregada, farmaciola, sac de dormir i funda de bivac, frontal, xiulet, aigua i menjar.
 
Finalment, des de la Vocalia de Seguretat i Salut recorden que la muntanya hivernal entranya un risc per al qual són necessàries tècnica i experiència i recomanen a les persones que no compten amb la preparació adequada que participen en les activitats dels clubs de muntanya o contacten amb una empresa de turisme actiu o un guia professional.
 
 

Patrocinadores: