Els beneficis de l'esport de muntanya per a pacients amb càncer de mama

Els beneficis de l'esport de muntanya per a pacients amb càncer de mama

Són de sobres coneguts els beneficis de la pràctica d'activitat física a l'aire lliure, especialment en entorns naturals com la muntanya. Als efectes positius de l'esport, que apunta l'Organització Mundial de la Salut, se suma deixar arrere l'aire contaminat dels entorns urbans i poder respirar aire pur.
  • icono
    Dona i Muntanya
Àrea de Comunicació

 
Quan ens remetem als esports de muntanya, també incrementem aquests beneficis amb la desconnexió i reflexió que requereixen aquestes pràctiques.
 
Concretament, els beneficis que l'esport de muntanya té per a pacients amb càncer de mama han sigut investigats per la Federació d’Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana (FEMECV), en col·laboració amb el Grup GEICAM d'Investigació en Càncer Mama. Entre les conclusions que es desprenen d'aquesta investigació destaca que “la pràctica d'aquestes activitats físiques en el medi natural en grup, a més de suposar beneficis físics o fisiològics, té un gran potencial terapèutic pels beneficis que suposen tant el contacte amb la naturalesa com pel suport afectiu de la resta de participants”. Assenyalen que es tracten d'aspectes que seran clau “tant per a afrontar com per a romandre amb esperança en qualsevol procés oncològic”.
 
Sobre els efectes positius que es deriven de pràctiques esportives concretes, aquests van ser publicats en un article en l'edició 33 de la revista GEISALUS, editada per GEICAM, en el qual van participar Silvia Rodríguez, Pedro Carrasco i Laura Jiménez, membres de la federació; Ana Benedicto, llicenciada en farmàcia i graduada en nutrició, i l'equip coordinador d'exercici físic i científic de Grup GEICAM.
 
Quant a les modalitats i els beneficis que desenvolupen cadascuna d'elles, sobreïxen dos. Sobre el senderisme, explica aquest article que, a més de la millora del reg sanguini i la capacitat cardiovascular o millora de l'equilibri reduint el risc de caigudes, “trobem estudis que destaquen que aquesta pràctica exerceix una important funció terapèutica en dones amb aquesta patologia, per la qual cosa suposa de “suport muscle amb muscle” a través del binomi de “caminar i conversar” que comporta la pròpia pràctica”.
 
La modalitat més destacada, a nivell de beneficis, és la marxa nòrdica. Entre els seus efectes positius s'enumeren les millores que es produeixen en els trastorns posturals que poden aparéixer a causa del tractament quirúrgic del càncer de mama, l'augment en la força de les extremitats superiors quan hi ha un ús correcte de la tècnica, millores quant a la prevenció i tractament de formes lleus del limfoedema en les extremitats superiors.
 
Article: LA MONTAÑA: SANACIÓN Y MOTIVACIÓN.
 
Revista GEIsalus
 

Patrocinadores: