Entrevista a fons amb Naiara Piedrafita.
Entrevista a fons amb Naiara Piedrafita.
Quina va ser la teua primera presa de contacte amb la muntanya?
El meu primer contacte amb la muntanya va ser quan encara era un bebé, vaig nàixer a Jaca, un xicotet poble dels Pirineus que es troba a la província d'Osca, i tota la meua vida ha estat molt lligada a aquestes.
Tenim una xicoteta casa familiar al Parc Natural de les Valls Occidentals, a la vall d’Aisa i, des de bé xiqueta he practicat diferents esports de muntanya i he eixit a buscar bolets amb el meu pare. Record amb molt d'afecte els nostres passejos per la “senda de los elefantes”, Vall de Igüer i Fageda de Abi, entre altres excursions. Des de llavors no he deixat de gaudir la muntanya.
Pràctiques algun esport?
Des que tinc ús de raó practique esquí alpí i, durant els últims anys he practicat molts esports de muntanya, com el trail, l'escalada o el senderisme ja que vivia a Canfranc Estació.
Parla'ns de la teua trajectòria i formació abans d'arribar a la Direcció Tècnica de la FEMECV
Em vaig traure la carrera de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport, especialitzant-me en esports de muntanya i el Màster en Gestió Esportiva Municipal en la Universitat Catòlica de València, tots dos treballs de final d'estudis els vaig orientar a la meua passió, els esports de muntanya.
Mentrestant, durant els estius vaig treballar en l'Oficina de Turisme de Canfranc Estació, en un rocòdrom, a l'escola d'estiu de la Universitat Catòlica de València i en diferents gimnasos.
Què et motiva d'aquest lloc?
El que més em motiva d'aquest treball és poder compaginar dos de les coses que més m'agraden que són l'esport de muntanya i la gestió esportiva. A més, és una gran oportunitat per a aprendre i créixer tant professionalment com a nivell personal.
T'has proposat algun repte o objectiu al capdavant d'aquesta àrea?
Sí. Tal com s'ha pogut observar en diferents estudis, els esports de muntanya han tingut un creixement significatiu des del COVID-19. Aquestes dades poden afavorir molt a la federació, però també és important treballar en les diferents línies ja existents com la seguretat, formació, inclusió i medi ambient per a poder arribar a un major nombre de persones perquè, la pràctica esportiva realitzada es duga a terme en les millors condicions de seguretat i al seu torn s'afavorisca al manteniment de les nostres muntanyes i senderes.
És fàcil gestionar tot l'àmbit de les competicions amb el treball amb clubs i esportistes?
No sempre és fàcil coordinar les dates de les diferents modalitats esportives sense que aquestes se solapen, però una vegada ho has aconseguit és molt gratificant.
Enguany hem complit 60 anys i la Federació no deixa de créixer, això també repercuteix quant a competicions
Si, enguany s'ha afegit una prova més de Lliga de Carreras per Muntanya i una de copa de Marxa Nòrdica. A més, algunes de les nostres proves de 2024 són també competicions Nacionals de la FEDME.