Entrevista a fons amb Teresa Alonso
Entrevista a fons amb Teresa Alonso
Pots contactar amb ella, o amb qualsevol membre de la Junta Directiva des d'ACÍ.
Com es va interessar per aquesta disciplina?
Vaig veure un anunci en Facebook sobre un curs d'Iniciació a la Marxa Nòrdica, corria l'any 2015 i com en aquells dies, i per a mantindre'm en forma, caminava tots els dies una mitjana de huit quilòmetres, vaig pensar que podria ser un bon complement al meu exercici diari. Llavors no tenia ni idea del que era la Marxa Nòrdica i de tots els beneficis físics que aportava per a una vida saludable. La veritat és que vaig ser a cegues, sense conéixer a ningú, però amb il·lusió i expectació per comprovar què era això de la Marxa Nòrdica.
Com van ser els seus inicis en ella?
Arran del curs, moltes de les persones que el realitzem vam voler continuar avançant i li demanem a l'instructor que ens va iniciar en els primers passos que tornara una vegada a la setmana a treballar amb nosaltres. Ara estic segura que va ser un encert. Va estar treballant amb nosaltres diversos mesos i d'ací va nàixer una relació de grup que mesos després ens va portar a fundar el primer club esportiu de Marxa Nòrdica a la ciutat d'Alacant, el “Club Marxa Nòrdica d'Alacant”, que hui dia continua actiu i treballant per aquest esport. A nivell personal, i cada vegada més centrada i il·lusionada, vaig decidir formar-me com a Instructora, després Àrbitra autonòmica, i finalment Entrenadora de Marxa Nòrdica per la EVAM/FEMECV.
Des de quan forma part de FEMECV o col·labora amb la federació?
Vam anar coneixent a altres companys i companyes de la Comunitat Valenciana i després a nivell nacional i internacional, això em va portar a tindre més contacte actiu amb la Federació a través del meu club. En 2018 se celebrarien eleccions en la FEMECV, i l'actual President Carlos Ferris va comptar amb la nostra col·laboració per a participar activament en el seu projecte “Fem Federació, Fem Muntanya” que es presentava a les eleccions. Una vegada acabat el procés electoral se'ns va encarregar, com a novetat en la FEMECV, crear el Comité de Marxa Nòrdica i va ser l'inici d'una nova etapa per a mi i l'obertura d'un nou camí per a la Marxa Nòrdica FEMECV.
Quin treball desenvolupa la vocalia de Marxa Nòrdica?
El primer, aclarir que no es tracta exactament d'una vocalia, és el Comité de Marxa Nòrdica, del qual sóc responsable i que està actualment format per sis membres. Tots els membres tenim un treball actiu en el si del comité, repartit per àrees de responsabilitat que jo coordine, però el nostre lema és treball i cooperació. Iniciem aquest comité del no-res i portem tres any i mig treballant, liderant la bandera de la pràctica de la Marxa Nòrdica allà on anem. El més important és deixar ben arrelats els fonaments d'una disciplina esportiva que en un futur no gaire llunyà donarà molt a parlar, de fet ja és així, i cada vegada es veu a més persones interessant-se i practicant Marxa Nòrdica.
Com he dit, el Comité treballa de manera multidisciplinària i es divideix en diverses àrees de treball:
Àrea d'Esport i Tecnificació
Àrea d'Arbitratge i Competició
Àrea de Formació, Salut i Turisme
Àrea de Marxa Nòrdica adaptada i Inclusió
Àrea de Difusió i Comunicació
Hui dia té desenvolupades pràcticament totes elles, i continuarem treballant per a dignificar cada vegada més aquest esport.
Vull agrair als meus companys actuals del comité: Susana Ivars, Daniel Agulló, Javier Espinosa, Ramón Redondo i Carlos Requena, la labor que estan realitzant, sense la seua col·laboració aquest treball no seria possible. I vull agrair també la seua labor a Ignacio Martínez i a Mariano Moreno que van estar amb nosaltres des del començament d'aquesta marxa fins a finalitzar el 2020.
De quina popularitat gaudeix aquest esport entre els valencians?
Com comentava, és un esport que va creixent dia a dia; ixes al carrer i et trobes a gent practicant Marxa Nòrdica. A la província d'Alacant hi ha una gran acceptació i són diversos els clubs de muntanya que han inclòs una secció de MN. Fa dos anys es va iniciar des de l'àrea de Formació del Comité un projecte de difusió d'aquesta disciplina, “Tallers de Marxa Nòrdica”, dirigit als clubs federats que va tindre molt bon acolliment. Fruit d'aquesta intervenció, l'objectiu de la qual era acostar la Marxa Nòrdica als socis de clubs FEMECV, van nàixer diverses iniciatives que van donar pas a organitzar noves proves autonòmiques. A la província de València també hi ha clubs que incorporen la nostra disciplina i que desenvolupen iniciatives de col·laboració amb Ajuntaments en pobles pròxims a València, com és el cas de Sagunt amb una participació molt activa. A la província de Castelló també es va realitzar algun taller, encara que en aquest cas la incidència està sent més lenta.
Però com dic, és un esport que creix cada dia, i això es deu a les seues característiques: es pràctica a l'aire lliure (a la platja, a la muntanya, en un parc, per camins i senderes, per la ciutat) i en qualsevol època de l'any. Només necessites un parell de bastons específics de Marxa Nòrdica i roba esportiva.
Els avantatges de la seua implementació radiquen en el fet que reuneix les característiques de la sostenibilitat: és una activitat social, econòmica i ecològica.
Aporta moltes millores fisiològiques: és un exercici aeròbic complet, ja que s'impliquen en la seua execució totes les grans cadenes musculars, augmenta la capacitat cardiopulmonar, millora paràmetres de força, millora la circulació, millora nivells de dolor lumbar, en coll i muscles, millora capacitat funcional, etc. Però sempre cal comptar amb la supervisió d'entrenadors professionals que ens instruïsquen en la seua pràctica per a traure-li tot el partit a aquesta activitat física, en cas contrari podríem obtindre resultats no esperats.
Quin grau de tecnificació té la Marxa Nòrdica en la Comunitat Valenciana?
El programa de Tecnificació en marxa Nòrdica pretén cobrir diversos objectius, generals i específics.
Els generals són:
Establir unes bases de treball estables, a fi d'aconseguir un procés de tecnificació adequat a les necessitats dels esportistes tecnificats i enfocades als compromisos de cada temporada.
Establir els criteris de selecció adequats, dirigits als futurs processos de tecnificació, mitjançant la incorporació directa dels esportistes obtinguen els primers llocs (rànquing) de les competicions FEMECV i FEDME, així com uns altres que sorgisquen de les proves de selecció establides a aquest efecte.
Incorporació d'esportistes de categories més joves com a Júnior, Promesa i Sènior (Esport Base), en col·laboració amb altres àrees del Comité amb implicació en la difusió d'aquest esport entre els més joves.
Implicació en el procés dels tècnics (entrenadors, instructors de MN, preparadors físics, etc.) dels clubs amb esportistes tecnificats i fins i tot dels familiars, en cas d'esportistes menors d'edat.
I els específics:
Vetlar per la salut dels esportistes tecnificats mitjançant la realització de proves d'esforç esportives a tots.
La millora de l'entrenament dels esportistes, a fi que obtinguen el màxim rendiment en la pràctica esportiva, mitjançant l'anàlisi de les necessitats dels esportistes i el suport de l'equip tècnic en tots els apartats: tècnic, físic, psicològic, tàctic, etc.
El seguiment i avaluació dels seus progressos esportius.
Seleccionar el millor equip de competició apte per a aconseguir els millors resultats en les proves nacionals on represente a la FEMECV.
Quin perfil tenen els tecnificats de FEMECV?
L'equip està format per 20 esportistes (13 homes i 7 dones) de les tres províncies de la Comunitat Valenciana (Alacant, València i Castelló), d'edats compreses entre 18 i 62 anys. Està repartits en la següents categories: 4 PROMESES, 2 SÈNIORS, 9 VA, 3 VB i 2 VC. I els clubs dels quals procedeixen són: Club Marathon Crevillent, Club CorrexCrevillent, Club Trail Serra Vernissa Xátiva, Club Costa Blanca Elx, Club Aper Alcoi, Club Poc a Poc Alcoi i Club Marxa Nòrdica Alacant.
Parle'ns breument de la trajectòria de la Selecció Valenciana
L'any 2019 duem a terme, per primera vegada en FEMECV, un procés de selecció per a esportistes que van mostrar interés per participar en el Programa de Tecnificació en marxa Nòrdica. Realitzar una prova d'accés objectiva era un factor primordial per a conformar el grup. Aqueix any aconseguim molt bons resultats, aconseguint els títols de Campió d'Espanya Individual i Campions d'Espanya per FFAA (equip masculí).
L'any 2020 pretenia ser, en part, continuïtat de l'anterior, considerant que el grup de tecnificació podria ser ocupat per un màxim de 20 competidors/as, per a això incorporem nous fitxatges per invitació sobre la base dels resultats de la temporada 2019, i altres incorporacions que van resultar de la prova de selecció duta a terme a la fi del 2019 a Ontinyent. Se sumen categories més joves com són Júnior i Promesa. Enguany se suspén la competició nacional a causa de la crisi global generada per la pandèmia del COVID-19.
En 2021 hem représ el programa tal com el deixem en suspens al març de 2020. Tres esportistes són baixa a l'inici del 2021, i es procedeix a cobrir les seues places atenent observacions físiques i tècniques de determinats esportistes l'evolució dels quals s'ha anat observant en els primers mesos de l'any, tenint en compte. a més, els objectius concrets que perseguim aquesta temporada. Continuem conservant el títol de campions d'Espanya i el revalidarem.
Quins projectes o desitjos té com a vocal de Marxa Nòrdica?
Evidentment, treballar en totes i cadascuna de les àrees, potenciar la pràctica d'aquest esport assentant bases de col·laboració amb diverses Institucions: Conselleries, Ajuntaments, Associacions relacionades amb la salut, i sobretot treballar en l'Esport Base, iniciativa que ja arranca enguany amb el projecte Esport a l'Escola. La pedrera de joves és el futur de qualsevol esport i, com no podia ser d'una altra manera, també de la Marxa Nòrdica, així que anem treballar perquè siga una realitat.