Entrevista a fons: Mayka Maya.
Entrevista a fons: Mayka Maya.
Pots contactar amb ella, o amb qualsevol membre de la Junta Directiva des d'ACÍ.
Com va ser el teu acostament al muntanyisme?
He crescut molt prop de la muntanya i ha sigut el meu pati d'esbarjo.
Com van ser els teus inicis en els esports de muntanya?
Vaig començar fent senderisme, record amb especial afecte un trekking per l'Índia i el camí de Sant Jaume francés. Em vaig apuntar al club del meu poble, el Centre Excursionista Colivenc i amb ells seguisc. Eixia tots els diumenges i féiem viatges als Pirineus, Pics d'Europa, Sierra Nevada…
Em vaig aficionar moltíssim a l'alpinisme, que és el que més m'apassiona. M'agrada cada moment, tant la preparació, com l'entrenament, i fins i tot el sofriment que comporta arribar a cadascuna dels cims. És una manera d'explorar els meus límits, tant físics com espirituals. La muntanya pot traure el millor i el pitjor de cadascun, en cada viatge ella fa que em conega una mica més. També practique escalada, barrancs i espeleologia. M'agraden tots els esports que es realitzen en entorns naturals.
Des de quan formes part de FEMECV o col·labores amb la federació?
Forme part de FEMECV des del 29 de febrer del 2020, la primera vegada que vaig participar amb la federació va ser a Sumacàrcer, fent la Jornada Ríos amb Vida-AEMS. Just un mes després, va començar la pandèmia i per aqueix motiu ha sigut més difícil tot. Han sigut uns anys que ens han llevat molt, però que també ens ha aportat moltes coses en les quals no hem deixat de treballar amb moltes ganes i il·lusió.
Què et va impulsar a sumar-te a aquest projecte?
Fa temps que tenia al cap poder involucrar-me en projectes mediambientals. Sempre he estat vinculada pels meus estudis com a Tècnic Forestal i també he col·laborat en associacions i organitzacions com a voluntària mediambiental. Per això vaig veure com una bona oportunitat sumar el que més m'apassiona: la muntanya, esports a l'aire lliure i la conservació del medi natural. A través de la FEMECV he pogut desenvolupar aquesta part que tant em preocupa.
Quin treball desenvolupa la vocalia?
Actue com a representant del col·lectiu federat davant agents reguladors d'Espais Naturals Protegits. Des d'aquesta vocalia treballem en diferents àrees relacionades amb la compatibilització de la conservació i l'ús sostenible dels esports de muntanya. Assessorem els clubs sobre qüestions de regulació i prohibicions en Espais Naturals Protegits i Espais forestals, fent les al·legacions corresponents i presentant-les en Conselleria.
Ja hem realitzat diferents manuals de bones pràctiques mediambientals al costat d'altres vocalies com les de barrancs, carreres per muntanya, en aquests moments estem treballant en la de senders…
Estem en la Mesa Forestal, CAPMA i tenim representants en les Juntes Rectores dels Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana. Donem suport a accions de sensibilització sobre el canvi climàtic, la degradació del paisatge, ecosistemes naturals i fluvials. Aquest és el segon any en què han eixit ajudes econòmiques per als clubs que han presentat la seua memòria i han realitzat activitats d'interpretació i educació ambiental.
Quins projectes o desitjos tens com a vocal?
Promoure una pràctica més sostenible i ecològica de les activitats en la naturalesa, a través de campanyes i activitats prèvies i posteriors. Adquirir un compromís més respectuós amb el medi ambient i aconseguir que els esports a l'aire lliure siguen cada vegada siguen més sostenibles. Dins dels meus objectius, està acabar amb la contaminació en practicar esports de muntanya, millorar la gestió de les fonts naturals, preservant la biodiversitat i advocar per una societat més sostenible. Conscienciar que tots podem gaudir de les muntanyes, sempre que les cuidem i preservem.
Últimament, assistim a una polarització entre protecció ambiental i esports de muntanya.
Com s'està vivint en la Federació i entre els federats?
La nostra vocalia és transversal a totes les altres, ja que els esports es practiquen en el medi natural. Volem garantir que el col·lectiu federat puga gaudir racionalment dels recursos que ens ofereix la muntanya, incloent les activitats competitives com les no competitives. El nostre interés és transmetre una imatge de compromís per part de la Federació amb la conservació del medi natural. Nosaltres des de la FEMECV el que demanem és més suport per part de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural i Emergència Climàtica perquè es facen estudis d'impacte socioeconòmic i ambiental dels esports de muntanya en la Comunitat valenciana, en col·laboració amb administracions i universitats.
La deterioració dels entorns naturals per part dels esportistes és un problema real o l'Administració està matant mosques a canonades?
Al meu entendre, per descomptat que és un problema real, l'he pogut constatar quan isc a la muntanya i veig els residus que s'acumulen en alguns llocs, ja que hi ha persones conscienciades amb el respecte a la naturalesa, encara que moltes altres no. Sens dubte, el més important és l'educació ambiental, és la base fonamental per al canvi. Hauria de ser una assignatura obligada a les escoles, a casa, en les empreses, administracions, ajuntaments… Donant suport a tots els projectes d'investigació per a conéixer la problemàtica i les mesures per a solucionar-ho.
Donant-li la volta a aquest tema, Quin paper juga el muntanyisme en la conservació dels espais naturals?
Crec que és important prendre consciència, no es tracta d'anar d'un extrem a l'altre, ja que això genera les situacions que comentem abans. L'importants és fomentar un canvi d'hàbits col·lectius i que entenguem que amb xicotets gestos podem ajudar incorporem al nostre dia o dia, ajudarem al nostre entorn natural. Hi ha moltes coses que podem fer, des de xicotets gestos com reciclar i intentant deixar la menor petjada possible quan anem a la muntanya, triant productes més sostenibles i implicant-nos més activament col·laborant amb organitzacions mediambientals. Pense, que la gran majoria comença a tindre consciència dels problemes mediambientals i s'estan aplicant mesures sobre aquest tema.