Entrevistes a fons amb Silvia Rodríguez Calero
Entrevistes a fons amb Silvia Rodríguez Calero
La teua última entrevista per a FEMECV va ser en 2021. Com ha canviat des de llavors la teua relació amb la muntanya?
La meua relació amb la muntanya és d'un major compromís i coneixement del mitjà, de la qual m'ensenya a posar-me en el meu lloc i aprenc amb el pas dels anys simplicitat, direcció i calma. Simplement vaig entendre que és el que cal fer per a gaudir de la muntanya de manera segura.
Quant a la teua trajectòria en FEMECV Qui és Silvia? Quina és la seua motivació i quins els seus inicis en l'associacionisme?
Des de molt jove he participat en grups de voluntariat i servei social, a més de formar part sempre d'un club com a esportista en diferents federacions, i la veritat mai m'he preguntat, quan i per què.
En qualsevol etapa de la vida, des de la joventut i conforme caminem anys en les nostres vides, trobem diverses raons per a unir-nos a una associació, una organització o grup, l'interessant i la clau és que s'alinee amb la teua passió, valors i interessos, i que et brinde l'oportunitat de contribuir d'una manera significativa a una causa. I molt important, que sigues feliç amb el teu propòsit.
Silvia Rodríguez, a part d'esportista, aficionada i competidora de Caiac de mar, és monitora d'assajos clínics qualificada en l'àmbit clínic i científic, concretament en oncologia. A nivell professional duc a terme el seguiment directe de la realització d'un assaig clínic en diferents centres sanitaris.
Unir-me a la federació de muntanya va suposar un repte en la posada en marxa i creació d'una nova estructura i està resultant una experiència personal molt valuosa que s'alinea amb la meua passió per l'esport, per les muntanyes i la naturalesa en si mateixa en la qual considere puc aportar perspectiva, en àrees com la gestió de dades, anàlisis de resultats i en la implementació de protocols per a garantir la integritat del programa Som Federació. A més, la meua experiència a assegurar el compliment de normatives, pot ser beneficiosa per a la federació en termes de conformitat amb les regulacions esportives i ètiques.
Abans de conversar sobre el teu actual càrrec quin ha sigut el balanç del teu pas com a Delegada de FEMECV a València?
Ser Delegada ha suposat una responsabilitat enorme i important que implicava l'acostament als clubs amb una imatge de federació distant i amb un sentiment de poc compromís amb els interessos del col·lectiu federat. Generar llaços de confiança en la nostra federació actual ha sigut un treball de constància, representació i coordinació en diverses activitats i decisions en la junta directiva.
La comunicació efectiva i l'escolta de les seues preocupacions, iniciatives i inquietuds amb els presidents i les persones federades dels clubs ha sigut el més significatiu per al canvi positiu del que és en aquests moments la visibilitat dels nostres clubs i els seus federats/as.
Tot un treball de coordinació, organització i planificació per a donar suport a gestionar els recursos necessaris de la federació de manera eficient i ajudar a fomentar la formació dins del club, incloent-hi el voluntariat i animant als membres a assumir rols actius i responsabilitats per a un canvi generacional efectiu.
Representant a la federació en competicions, esdeveniments, reunions amb els clubs de muntanyisme i organismes locals, regionals o nacionals i la participació en la resolució de conflictes o desacords, atenent per a trobar solucions en benefici en el seu conjunt.
Una participació activa en l'elaboració de plans estratègics a llarg termini per als clubs per a identificar àrees de millora, establint objectius i metes per al seu creixement i desenvolupament. En definitiva, ser una veu efectiva per als interessos dels clubs defensant la seua visió i valors.
En general, ser Delegada FEMECV, ha sigut una tasca exigent, en la qual trobar un equilibri amb la meua vida professional i personal no ha sigut tasca fàcil.
Ser Delegada, és un compromís que requereix dedicació, col·laboració, voluntat i passió pel muntanyisme i espere de les noves vocals de clubs de cada província continuen amb la filosofia d'escolta activa, tinguen un mateix objectiu comú i equilibrat per a les tres províncies i una bona faena en equip per a donar continuïtat i millorar el projecte que iniciem les delegades en l'anterior legislatura.
Què t'ha portat a convertir-te en la nova vicepresidenta 1a de FEMECV?
Amb la nova legislatura i canvis en la junta Directiva, l'oportunitat de passar a ser Vicepresidenta 1a va vindre donada pel compromís i projecció del programa en l'anterior legislatura.
El càrrec de Vicepresidenta 1a de la FEMECV implica ser responsable en la gestió i coordinació de les diferents àrees de treball i en col·laboració amb altres vocalies de la Federació per a desenvolupar, promoure i establir nous reptes objectiu i estratègies, prioritzant els interessos i iniciatives en promoció del muntanyisme, així com de representar a la FEMECV en diferents àmbits. És un càrrec important que requereix d'una gran responsabilitat i compromís amb el muntanyisme i la Federació.
La meua experiència professional i en esports de muntanyes m'ha ensenyat a ser una líder eficaç, a treballar en equip i a prendre decisions ràpides i precises, habilitats que són essencials per a aquest càrrec.
Quines esperes del teu nou càrrec? Quins projectes estàs desenvolupant com des de la vicepresidència 1a?
Espere poder contribuir a l'enfortiment i consolidació de l'estructura FEMECV com una entitat referent en el món del muntanyisme a nivell nacional i dels esports de muntanya a la Comunitat Valenciana.
Com a Vicepresidenta 1a de la FEMECV, espere poder impulsar i desenvolupar convenis amb patrocinadors per a plans de tecnificació i/o projectes específics en el calendari federatiu de competició i associatiu i/o amb propostes o programes d'empreses del sector especialitzades en Esports de Muntanya.
Així mateix, un altre dels reptes és impulsar la col·laboració i incentivar el desenvolupament de projectes d'I+D que promoguen l'interés del nostre col·lectiu o que aporte coneixements sobre la pràctica esportiva dels esports de muntanya i els seus beneficis a qualsevol nivell de salut i tecnològic. A més de col·laborar en el comité científic FEDME.
També, espere poder col·laborar amb altres entitats i institucions per al desenvolupament de polítiques i estratègies que impulsen el muntanyisme i els esports de muntanya a la Comunitat Valenciana.
A més, promoure i dirigir, dins de la comissió d'estudi de noves modalitats esportives, el desenvolupament i la implementació de possibles iniciatives importants en la qual s'inclou el foment de la marxa aquàtica i les noves especialitats que pogueren aprovar-se en un futur, projectes que fomenten la pràctica del muntanyisme a la Comunitat Valenciana, que promoguen la seguretat i la protecció del medi ambient.
I d'aquesta legislatura?
Quant a aquesta legislatura, espere que siga un any de reptes i oportunitats per a la FEMECV i per al muntanyisme en general.
Planificar i executar esdeveniments esportius de muntanyes reeixits requereix una planificació i coordinació acurada per a garantir la seguretat dels participants, l'èxit de l'esdeveniment i la satisfacció dels patrocinadors i el públic en general. El meu enfocament seria treballar estretament amb els organitzadors, els patrocinadors i els esportistes per a assegurar-nos que tots els detalls estiguen coberts, incloent-hi la logística, la seguretat, la promoció en totes les categories i el pressupost. També buscaria maneres d'incorporar tecnologia i mitjans digitals per a ampliar l'abast de l'esdeveniment i arribar a una audiència més àmplia.
La FEMECV és la Federació de Muntanyisme i té com a objectiu principal la formació, la promoció del respecte a nivell competitiu i associatiu, la pràctica del muntanyisme i dels esports de muntanya de manera segura i la preservació del medi ambient a la Comunitat Valenciana i en aquesta línia continuarem treballant tota la junta directiva en aquesta legislatura.