Jornades Interclubs, una reflexió sobre l'associacionisme i els Clubs.

Jornades Interclubs, una reflexió sobre l'associacionisme i els Clubs.

Es va celebrar per primera vegada el mes de juny passat, com una iniciativa de les Delegacions Provincials de la FEMECV. Es va realitzar de manera en línia, i va comptar amb la participació de Clubs convidats d'altres federacions de muntanya.
Delegada Provincial de Valencia FEMECV

 
 
Les Jornades Interclubs naixen de l'interés dels clubs de muntanya del teixit federatiu de la Comunitat Valenciana amb l'objectiu de crear un fòrum per a:
Incentivar la pràctica esportiva de muntanya
Potenciar la implicació i col·laboració dels responsables de grups en els Clubs i dels seus associats/as per a reforçar l'activitat associativa interna de cada Club
I per a compartir i aportar les seues experiències amb la il·lusió de transmetre allò que ens caracteritza com a col·lectiu…Humanitat, respecte, ajuda i ensenyament
 
Una Jornada dividida en tres blocs:
La introducció i obertura a les Jornades es va iniciar amb una conferència sobre Associacionisme que va vindre de la mà de Miquel Àngel Noguera Artigues (Membre de la junta directiva del Centre Excursionista Pedreguer i Tècnic d'esports de l'Ajuntament Pedreguer). El Centre Excursionista de Pedreguer és una prova fefaent amb 50 anys d'associacionisme, molt arrelada en el territori i compromesa en la defensa, protecció, promoció de la nostra cultura i llengua i d'iniciatives en favor de la investigació sobre la muntanya, la naturalesa i el medi ambient. Una presentació centrada en la pràctica fisicoesportiva en la societat actual com a guany en la salut de les persones, en dades per a contextualitzar la Federació Espanyola de Muntanya i Escalada com la 5é amb major nombre de clubs a nivell nacional així com el número de federats en la nostra Federació autonòmica FEMECV i l'Associacionisme esportiu com a factor determinant per a la vertebració del teixit social representat per entitats o clubs i la Federació de Muntanya i Escalada per a impulsar i difondre el nostre esport i reivindicar-lo com un senyal de la nostra identitat i de com ens relacionem sota un interés comú.
 
En el segon Bloc, una taula redona de tres clubs FEMECV, un per cada província de la Comunitat Valenciana:
El President, Rafa Serra Bolufer i Juan Fco. Bisquert, Vocal d'Escalada del CENTRE EXCURSIONISTA XABIA, Club de referència quant a nombre d'associats a la província d'Alacant, amb una trajectòria de més de 40 anys, coneixedors i promotors de l'escalada, muntanya, espeleologia i barrancs, amb el tema Foment dels esports de Muntanya en un Club van iniciar la seua xarrada amb els seus inicis, passat i present, finançament, divisió en seccions i foment d'activitats per a millor funcionament, formació i futur.
Joaquim Segura Ferrer, president i Francisco José Carbó Dolz, vocal de muntanya del S.M CLUB ESPORTIU XAFA-ROQUES FORCALL van prosseguir la xarrada amb el tema Activitats esportives, pedrera, naturalesa, patrimoni i camins als Ports. Club jove a la província de Castelló, consolidant-se a poc a poc, que aposta en la dinamització d'un poble i per l'esport inclusiu i solidaritat, a través d'activitats de senderisme, muntanyisme i travessies.
Jordi Talens Galiana, secretari del CENTRE EXCURSIONISTA TAVERNES DE LA VALLDIGNA. Un club referent de la província de València, que compta amb seu pròpia, museu arqueològic, biblioteca social, rocòdrom,….Club que complirà el seu 50 aniversari de trajectòria, va posar de manifest el seu secret, 50 anys de Voluntariat com a base d'un Club, va donar el tancament i inici la taula de Debat.
 
I el tercer bloc l'exposició d'un tema per tres grans Clubs referents a nivell nacional.
Totes dues taules moderades per Delegada Provincial de Castelló, Sabina Pitarch.
Eduardo Cayon Costa, President del CENTRE EXCURSIONISTA DE CATALUNYA amb una interessant exposició sobre el Paper dels Clubs Excursionistes en la Societat Actual amb el qual vam aprendre Reorganització i redefinició d'un club, adaptació esportiva i coneixement d'activitats sostenibles del medi natural i cultural.
Sebastián Gil Ramos, va ser Fundador i president del CLUB MONTAÑEROS DE NIVARIA. TENERIFE, a més d'una llarga trajectòria com a membre en la junta de la Federació De Tenerife de Muntanyisme, en el patronat del Parc Nacional del Teide i en la FEDME. Sebastián ens va parlar de la Recuperació i Defensa del Patrimoni Natural, Històric, i Etnogràfic associat a la Recuperació i Conservació de la xarxa caminera de l'illa de Tenerife a través de campanyes divulgatives, voluntariat i participació en campanyes d'ambientals, sostenibilitat i ecologia.          
Víctor Manuel Vivar Moreno, secretari i guia benèvol del CLUB GANERANTZ MENDIZALE TALDEA. PORTUGALETE i President de la Federación Bizkaina de Montaña. Amb el seu tema Present i Futur dels Clubs de Muntanya a Euskadi tranquil de relleu la importància de l'evolució dels clubs de muntanya en un context basat en l'associació lliure de persones amb voluntat de sevicio, reinventar-se amb la participació de la joventut en les juntes directives i la compatibilitat professional en la labor social.
 
 
Carlos Ferrís, President de la Federació de Muntanya i Escalada de la CV va agrair en primer lloc a tots els participants d'aquesta 1a edició, el seu temps, col·laboració i compromís per mantindre el llegat en les seues activitats com a clubs.
Silvia Rodriguez com a Delegada Provincial de València va obrir i va tancar aquesta 1a Edició amb les següents reflexions i conclusions de la Jornada:
La decisió d'associar-se i federar-se naix de l'interés individual i cap al col·lectiu.
La Federació empara, recull i defensa els esports de muntanya recollits en els seus estatuts treballant de manera altruista i voluntària, igual que els clubs que la conformen, en tràmits i labors poc reconegudes i al servei dels seus associats/as. Labors difuses per al que per a molts s'entén com una llicència federativa i als seus clubs mers tramitadors.
Quant m'aporta un club i/o la federació?
O millor perquè no ens preguntem:
Què puc aportar jo al meu club i que puc aportar al major club de tots que és la Federació?
Quasi molts de nosaltres/us ens hem iniciat amb algú i begut d'un club, gaudint amb seguretat i planificació en les activitats associatives i els qui millor que ells exerceixen aquest paper fonamental.
Per això i en conclusió llancem les següents reflexions:
En què podem millorar els clubs per a evolucionar i créixer en el futur?
El col·lectiu muntanyenc coneix els avantatges d'associar-se a un club, i de federar-se?
Com puc reinventar, reorganitzar i incentivar la participació en el meu club?
 Quin és el futur de la muntanya?
Els joves de hui són els futurs muntanyencs del demà i hem de protegir amb corresponsabilitat el nostre entorn i territori com el millor dels tresors.
 
 
 

Patrocinadores: