La FEMECV participa en el Projecte Europeu CLIMB-FOREST
La FEMECV participa en el Projecte Europeu CLIMB-FOREST
Utilitzant les últimes dades d'investigació i silvicultura, CLIMB-FOREST crearà noves eines, mapes interactius i orientació sobre les millors pràctiques de gestió forestal.
A través d'una estreta col·laboració amb el sector forestal i els responsables polítics, CLIMB-FOREST té com a objectiu garantir que els boscos d'Europa siguen resistents al canvi climàtic fent costat a les persones i a la naturalesa.
La representació de la FEMECV s'inclou en un equip dividit en cinc grups: Indústria Forestal, Conservadors de muntanyes, Propietaris Forestals, Investigadors Conservadors Espais Naturals i Entitats d'Usos Recreatius.
S'han plantejat igualment quatre camps de treball en els boscos representatius dels països participants; Noruega com a promotor, Polònia, Txèquia, França i Espanya.
El passat 18 d'abril es van realitzar les visites d'espais representatius del bosc mediterrani, servint com a mostra diversos punts de la província de València.
En la primera jornada, la Finca Buixcarró de Banyeres de Mariola gestionada per la Fundació Victoria Laporta. Es van analitzar diverses iniciatives del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) per a fer els boscos i els seus paisatges més resistents al foc i en possibilitats de gestió per a ràpida regeneració d'espècies rebrotadores després d'un incendi.
A la vesprada en la muntanya de La Hunde a Ayora i amb els Agents Mediambientals responsables de la gestió, es van visitar altres punts d'aclarit de densitat en arbres de més de 50 anys i enclavaments en els quals s'han introduït diverses espècies de regenerat més ràpid com per exemple l'arboç (arbutus unedo).
Durant la segona jornada l'exemple d'un escenari post-incendie va ser Alcublas en el qual van cremar més de 14.000 hectàrees en 2012. En aquest cas, els tractaments de la Conselleria en la gestió dels brots joves i la resta d'espècies arbustives en diversos rodals plantegen la diversificació d'espais en la creació de futurs boscos.
També, i per a finalitzar amb les visites, el Centre d'Interpretació Racó de L’Olla del Saler va servir de mostra de gestió de boscos madurs. L'impacte urbanístic en els anys 50-60 en La Devesa i la seua transformació en un espai natural concorde a l'entorn de l'Albufera i les platges del sud de la ciutat de València amb una gran afluència de persones.
Reflexió i conclusions per a tancar la trobada, a més dels debats a peu de muntanya, la reunió final de posada en comú dels diversos participants sobre els plantejaments que realitza l'equip promotor i el seu emplaçament a les noves visites. La següent durant la segona setmana de maig a Oslo, (Noruega).
QUÈ ÉS CLIMB-FOREST?
És un nou projecte de Horizon Europe sensibilitzat en el coneixement dels boscos com a xarxes complexes.
La plantació d'arbres i la restauració de boscos poden exercir un paper important en la mitigació de la crisi climàtica.
Segons el Pacte Verd Europeu, l'estratègia de biodiversitat de la UE per a 2030 es compromet a plantar almenys 3.000 milions d'arbres addicionals a la UE per a 2030.
No obstant això, els boscos d'una sola espècie o mal planificats poden ser més vulnerables a les sequeres, els incendis, els atacs d'insectes i el clima canviant. Els boscos robustos i saludables sustenten a les persones i a la naturalesa.
Els boscos ben planificats i gestionats sustenten una àmplia gamma de plantes i animals i poden brindar oportunitats addicionals per a la població local, en la seua faceta recreativa com el turisme o l'extracció sostenible de fusta.
CLIMB-FOREST utilitzarà les dades més recents de les estacions i satèl·lits d'investigació forestal per a donar suport a la planificació i gestió dels boscos nous i existents d'Europa.
Més informació en:
https://parquesnaturales.gva.es/es/web/pn-l-albufera