Solidaritat amb Aqila Hashimi, alpinista afganesa refugiada.
Solidaritat amb Aqila Hashimi, alpinista afganesa refugiada.
En ple conflicte en Afganistan, vam conéixer la història d'aquesta dona afganesa de 31 anys, que va aconseguir arribar a Islamabad (el Pakistan) amb la seua família fugint dels talibans i de la persecució a la qual estava sent sotmesa per ser dona. Actualment, donada la situació política i social al seu país, no són viables cap dels assoliments que ha aconseguit, ni a nivell professional (va estudiar Enginyeria Química per la Universitat Politècnica de Kabul i treballa en una companyia tecnològica) ni com a esportista (és una gran alpinista que ha fet cim en el Noshaq, de 7.492 metres, en 2020, juntament amb altres pics d'entre 3.000 i més de 5.000 metres, com el Foladi, en el sud de Bamian, i els de més altitud de la seua província de naixement, Gazni).
Vam saber del seu cas a través de les ONG’s que estaven ajudant-lo a arribar a Espanya com a sol·licitant de protecció internacional, entre elles Un gest de calor i CEAR País Valencià, i vam voler sumar-nos a aquesta causa, a través de suport econòmic i avals federatius
Actualment l'esportista i la seua família (la seua mare, els seus 2 germans i 2 germanes entre 15 i 25 anys) es troben a Madrid, amb l'estatus de refugiats i, de moment, protegits pel Govern d'Espanya i la Creu Roja. Des d'aquesta tranquil·litat i seguretat que han trobat al nostre país, Aqila conta que “Des de xicoteta volia ser alpinista, volia tocar el cel. El muntanyisme és un símbol de llibertat”.
El passat 17 de maig vam convidar a Aqila i la seua germana alpinista a conéixer València i a la nostra federació de muntanyisme. Es van reunir amb Carlos Ferrí, president, i amb Álex de la Torre, vocal d'Escalada i Alpinisme.
Pensant en el seu futur, ja que després del procés d'acolliment hauran de trobar casa i treball, la FEMECV fa una crida als seus Clubs, federats, federades, ajuntaments col·laboradors, empreses patrocinadores… per a començar una nova fase solidària.
La idea és trobar un lloc on puguen allotjar-se i trobar un treball. D'aquesta manera podrien ser autònoms i recuperar una mica de normalitat en les seues vides.
Pot ser que algú conega un lloc on puguen viure (cessió d'espais, habitatges habilitats per a accions solidàries, pisos i habitatges buits que les persones particulars puguen posar a disposició…) i/o un lloc on treballar (a més dels seus currículums professionals, compten amb experiència esportiva i idiomes, que poden ser útils en empreses familiars, botigues esportives…).
També estem oberts a una altra mena d'iniciativa o col·laboració. Per a això es troba disponible el correu de presidencia@femecv.com, per a centralitzar tota l'ajuda que pugueu facilitar.
Gràcies a muntanyencs, muntanyenques, Clubs i col·laboradors per la vostra solidaritat.